Annebet Leeuwis

Mijn naam is Annebet Leeuwis, neuropsycholoog en postdoc-onderzoeker bij Alzheimercentrum. Ik verricht diagnostiek naar geheugen- en psychiatrische problemen op de polikliniek van het Alzheimercentrum en bij GGZ inGeest.
Mijn onderzoek vindt plaats in het kader van de Hart-Brein studie, een studie naar de relatie tussen hart- en vaatziekten en dementie. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk, hartfalen of suikerziekte, schadelijk zijn voor de structuur en de functies van de hersenen. Vaatschade in de hersenen is naast de ziekte van Alzheimer, een veelvoorkomende oorzaak van dementie. In Nederland lijden ongeveer 1.4 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten en 260.000 mensen aan dementie.
Ik doe onderzoek naar het voorkomen van cognitieve achteruitgang bij patiënten met hart- en vaatziekten, zoals patiënten met hartfalen of atriumfibrilleren, en patiënten met een vernauwde halsslagader. Daarnaast doe ik onderzoek naar de aanwezigheid van vaatschade in de hersenen en het voorkomen van de ziekte van Alzheimer bij deze patiëntengroep.
In mijn onderzoek pleit ik voor meer aandacht voor geheugenproblemen bij patiënten met hart- en vaatziekten en meer samenwerking tussen verschillende disciplines.