Wat we doen

 

Wie zijn we?

Stichting Team Alzheimer is opgericht, omdat financiële steun voor onderzoek naar dementie heel hard nodig is. Samen met de steun van grote corporate bedrijven zoals o.a. KPMG, Roland Berger, Schuberg Phillis, Bol.com en Publicis Group worden fondsenwervende initiatieven neergezet. De talenten van deze bedrijven krijgen de kans om sociaal te ondernemen en met hun initiatieven geld te werven voor de financiering voor onderzoek naar dementie voor het Alzheimercentrum van Amsterdam. Het wetenschappelijk onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam van Amsterdam UMC behoort tot de absolute top in de wereld van dementie onderzoek. Binnen Nederland is dit hét centrum voor dementie op jonge leeftijd.

Waarom?

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Wanneer je te maken krijgt met deze ziekte, heeft dit een enorme impact op je dagelijks leven. Dit geldt uiteraard voor zowel de persoon met Alzheimer als voor familie, vrienden, buren en collega’s. De verwachting is dat in 2050 in Nederland 500.000 mensen dementie zullen hebben, waarvan het merendeel Alzheimer. Omdat de ziekte van Alzheimer op dit moment wel behandeld, maar nog niet genezen kan worden is onderzoek zo ontzettend belangrijk.  

1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie

Dementie is de meest snelgroeiende doodsoorzaak in Nederland

Er zijn in 2022 ongeveer 290000 mensen met Alzheimer

HET DUURT GEMIDDELD 14 MAANDEN VOORDAT DE DIAGNOSE WORDT GESTELD

MENSEN MET DEMENTIE KUNNEN DAGELIJKSE HANDELINGEN STEEDS MINDER GOED UITVOEREN

UITEINDELIJKE WORDT EEN GROOT DEEL VAN DE PATIËNTEN BEDLEGERIG

DEMENTIE IS DE ZIEKTE MET DE HOOGSTE ZORGKOSTEN

ER ZIJN 350.000 MENSEN DIE ZORGEN VOOR IEMAND IN HUIS MET DEMENTIE

Ons doel

De volledige winst komt ten goede aan onderzoek naar dementie in het Alzheimercentrum Amsterdam. Dit is hét diagnostiek- en behandelcentrum voor dementie, met als focus dementie op jonge leeftijd. Inmiddels bestaat het team uit ruim 100 medewerkers die dag in dag uit bezig zijn om dementie bespreekbaar en behandelbaar te maken en uiteindelijk te genezen. Jaarlijks komen er duizenden patiënten uit het hele land naar het centrum. Naast de zorg voor patiënten is een groot deel van het team bezig met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Voor dit onderzoek is geld nodig, veel geld. Daarom hebben zij uw hulp hard nodig!

Wetenschappelijk onderzoek is onmisbaar in de strijd tegen Alzheimer. Het voorkomen van dementie, zo jong mogelijk, dat is het doel van Alzheimercentrum Amsterdam. Door haar actieve rol binnen (inter)nationale onderzoeken, kan het Alzheimercentrum nieuwe inzichten direct toepassen in de praktijk. Maar we zijn er nog niet. En juist daarom zet Team Alzheimer zich middels verschillende initiatieven in om deze belangrijke onderzoeken naar dementie te supporten.